על נדל"ן מקומי וקורונה

עד לא מזמן היה קשה למצוא משפחות ישראליות עם יותר מדירה אחת להשקעה. כיום ניתן לומר שאפיק ההשקעה בדירות מגורים נמצא בשיא וע"פ נתוני משרד האוצר אחד מכל חמישה. בתי אב מחזיק 2 דירות או יותר. כמה מילים על המיסוי החייב בחוק לפניכם.

נגיף הקורונה מייצר שינוי בסדר העדיפויות של הקהל הרחב בכל, הנוגע לקניית דירות מגורים. עמוק בתוך ההתמודדות עם הנגיף בוחרות משפחות רבות לעבור לסביבת מגורים מרווחת יותר, כזו שתכיל חדר עבודה נוסף, מרפסת גדולה יותר וכד'. הידיעה כי זמן השהות בבית נמצא בסימן עלייה מביא משפרי דיור רבים לחזור אל השוק אחרי חודשים של אי בהירות ולחזור ולדחוף את מס׳ עסקאות כלפי מעלה במקביל, זוגות צעירים רבים שתלו תקוות בפרויקט "מחיר למשתכן" מבינים כי משם לא תבוא הישועה וחוזרים אל השוק במטרה לרכוש את דירתם הראשונה. גם המשקיעים מפשילים שרוולים וחוזרים להיקפי פעילות המזכירים את ימי טרום קורונה. הורדת מס הרכישה ע"י האוצר על דירה שנייה ומעלה תורמת רבות לעניין, כמו גם התזזיתיות של שוק ההון הדוחפת משקיעים רבים להוציא את כספם ממנו ולתעל אותו לטובת רכישת דירות מגורים.
המשקיעים פוזלים יותר מתמיד לעבר שוק הדיור הודות לחוסר הודאות המאפיין בימים אלו את ענף הנדל"ן המסחרי. רבים מהם הפנו כספים לטובת רכישת משרדים, לדוגמה, ומבינים כעת כי התמורות האדירות שעוברות על שוק העבודה ובאות לידי ביטוי בעבודה מוגברת מן הבית, יביאו לשחיקה נכרת בהשקעתם.

הניסיון הכושל להורדת מחירי הדיור בישראל גרס כי הרחקת המשקיעים מן השוק תוביל לירידת מחירים. העלאת מס הרכישה למשקיעים אמנם פגמה בביקוש אך השפיעה במישרין ובניגוד לציפיות גם על עקומת ההיצע. באופן טבעי, יזמים וקבלנים האטו את קצב הבנייה של פרויקטים חדשים ותרמו לשמירה על רמת המחירים. נקודה נוספת עליה חשוב להתעכב היא סוגיית המימון לפני כניסת הקורונה לחיינו נהנו המשקיעים מריביות נמוכות במיוחד. עם התפרצותו של הנגיף נוצרה סיטואציה בה חוסר הודאות גבר משמעותית הודות לשינוי הגורף ברמת ההכנסה של הציבור הרחב והחשש שנבע בבנקים בנוגע ליכולות ההחזר של ההלוואות והמשכנתאות. הבנקים מצדם הגיבו בהעלאה מידית של ריביות על מנת לצנן את השוק ותרמו מידית להאטה בכמות העסקאות החדשות. מס' שבועות מאוחר יותר הגיב הבנק המרכזי בישראל בהזרמת מיליארדים למשק והחזיר כמעט מידית את היציבות הנחוצה לשווקים, מהלך שהביא להחזרתן של הריביות.

האטרקטיביות וסימן את חזרתם של הרוכשים לשוק ע"פ הערכות הלמ"ס, מהווה ענף הבנייה כ 6% מהתוצר המקומי
הגולמי בישראל ומהווה את אחד ממנועי הצמיחה המרכזיים של המשק. מקבלי ההחלטות באוצר ובמשרד השיכון מבינים זאת. היטב ולכן נקטו בהפחתת המיסוי אותה ציינו במאמר הקודם צעד זה תרם לצמצום משמעותי בסכומי הכסף שהופנו ע"י המשקיעים לחו"ל ולצד ביטולה של תכנית "מחיר למשתכן מתקיים צפי מוחשי להגדלת הכנסות המדינה מאפיק זה, הכנסות. להן זקוק כעת המשק המקומי כמו אוויר לנשימה לסיכום, ניתן לומר בוודאות כי השווקים הפיננסיים נמצאים במצב הפכפך למדי. יחד עם זאת, אנו משוכנעים כי שוק הדיור בישראל ימשיך להוות אלטרנטיבה סולידית להשקעה, כזו ששרדה משברים קשים בעבר וככל הנראה תמשיך לצלוח אותם גם בעתיד, לאור הגידול הדמוגרפי העקבי והיציבות הכלכלית שמשדרת ישראל גם בימים מאתגרים שכאלו.